Pangolin: 5 gjëra që nuk i dini për speciet më të kontrabanduara në botë (dhe si ta ruani atë nga zhdukja)

Pangolino është një specie vërtet unike. Sa mirë e njihni këtë gjitar të rrezikuar në mënyrë kritike? Këtu janë 5 kuriozitete për pangolin, kafsha më e kontrabanduar në botë që duhet mbrojtur para se të jetë tepër vonë.

Pangolini është një gjitar i egër, i vetmi i mbuluar me luspa. Kjo kafshë është fatkeqësisht e famshme për të qenë më e kontrabanduara në botë, por është shumë e veçantë jo vetëm për pamjen e saj vërtet të veçantë.

Por nga çfarë përbëhet një pangolinë? Ku jeton ai? Sa i madh është një pangolin? Si sillet ai? 

Këtu janë 5 gjëra që ndoshta nuk i dini për speciet për të pasur një njohuri më të madhe për pangolin dhe një vetëdije më të madhe se sa e rrezikuar është kjo kafshë e egër.

E pamundur ta ngatërroni atë me kafshë të tjera

Pangolina është një kafshë unike dhe nuk mund të ngatërrohet me speciet e tjera. I ngjan një armadilloje të blinduar fort, por edhe një antengrënës dhe kjo është arsyeja pse pangolini është mbiquajtur “Miringonja me luspa”. Emri përmbledh në mënyrë të përkryer natyrën e tij.

Trupi i pangolinës mbrohet nga luspa të mëdha, ndonjëherë të mbivendosura, keratin. Luspat nuk e mbulojnë plotësisht kafshën. Me to janë të pajisura surrat dhe një pjesë e kokës, barku dhe pjesa e brendshme e këmbëve.

Luspat janë të buta në pangolinët e rinj dhe ngurtësohen ndërsa rriten.

Nuk ka vetëm një pangolinë, por 9

Janë 9 pangolinë të njohur, duke marrë parasysh gjithashtu zbulimin e fundit të një specie të re. Në të kaluarën besohej se kishte 8 lloje, por analizat e kryera në peshore të konfiskuara në Hong Kong çuan në identifikimin e një specie krejtësisht të ndryshme nga ato të mëparshme.

Të gjitha llojet e pangolinave jetojnë në Afrikë dhe Azinë Jugore dhe Juglindore. Janë ekzemplarë me përmasa të vogla, trupi i të cilëve është midis 30 dhe 100 cm i gjatë. Megjithatë, dimensionet ndryshojnë nga speciet në specie.

Ai ka një teknikë shumë interesante të mbrojtjes.

Pangolini duhet të mbrohet nga grabitqarët natyrorë dhe këtë e bën jo vetëm falë luspave të tij të mprehta. Në rast rreziku, gjitari rrokulliset në një top dhe largon armiqtë duke prodhuar një erë që vepron si repelente.

Gjuha e saj ka një gjatësi të jashtëzakonshme

Nuk do të mendonit kështu, por gjuha e pangolinit është çuditërisht e gjatë dhe arrin deri në 30 cm. Asgjë nuk ka të bëjë me milingonën gjigante, megjithatë gjatësia e gjuhës i lejon pangolinit të ushqehet shpejt dhe në sasi të mëdha.

Gjuha e pangolinit është në fakt ngjitëse dhe ngatërron milingonat dhe termitet. Një pangolinë konsumon mbi 70 milionë insekte në vit. Çdo ditë ushqehet me 2 ons e gjysmë milingona.

Mund të zhduket nga Toka më shpejt se sa e imagjinoni.

Pangolina është një specie e kërcënuar seriozisht me zhdukje. Kontrabanda e luspave të përdorura në mjekësinë tradicionale kineze dhe tregtia e mishit të saj po e shtyn këtë gjitar në buzë.

Fenomeni bëri të nevojshme ngritjen e një komisioni ekspertësh për mbrojtjen e tij, Grupi i Specializuar i Pangolinës IUCN SSC, i Unionit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës.

Mbi një milion pangolinë besohet se janë hequr nga egra dhe janë vrarë gjatë 10 viteve të fundit, pavarësisht një ndalimi të tregtisë ndërkombëtare që hyri në fuqi në 2017.

Si të ndihmoni dhe shpëtoni pangolinët?

Pangolinët kanë nevojë për ndihmën tonë, sepse ne ende mund ta shpëtojmë specien nga fati që e pret. Organizata të ndryshme ndërkombëtare po luftojnë për mbrojtjen e pangolinës. Ndër këto janë Protect the Pangolins, Save the Pangolins, por edhe Save Vietnam’s Wildlife, që merret me rikuperimin e ekzemplarëve në Vietnam.

Që nga viti 2022, Fondacioni Botëror i Qëndrueshmërisë ka bashkëpunuar gjithashtu me Save Vietnam’s Wildlife për të garantuar një të ardhme për pangolin. Shoqata ka nisur një mbledhje fondesh për të mbuluar kostot e ndërhyrjeve të rimëkëmbjes, ruajtjes së habitatit dhe projekteve ndërgjegjësuese.

Ballina
RadioDrini
Video
Këmbimi
Moti
error: Ku po shkon !!

Adblock Detected

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-4893917327478903" crossorigin="anonymous"></script>