Kërcënimi më i madh me të cilin përballen albatrosët, si po rrezikohet ekzistenca e tyre?!

Albatrosët janë zogj detarë ikonë që kalojnë pjesën më të madhe të jetës së tyre në det, duke dalë në breg kryesisht për t’u shumuar. Këta endacakë jetëgjatë të oqeanit megjithatë përballen me shumë kërcënime të shkaktuara nga njerëzit:

* Mungesa e ushqimit për shkak të pakësimit të stoqeve të peshqve

Degradimi i habitatit të shumimit

Grabitja e zogjve nga brejtësit pushtues që janë futur në ishujt e shumimit

Ngatërrimi dhe gëlltitja e mbeturinave plastike detare, që përfundimisht rezulton në vdekjen e tyre nga uria.

Megjithatë, kërcënimi më i madh me të cilin përballen albatrosët është kapja në mjetet e peshkimit me litar dhe peshkarekë.

Anijet e peshkimit me gjatësi të gjatë vendosin linja që mund të shtrihen për mbi njëqind kilometra. Çdo rresht përmban dhjetëra mijëra grepa të karremave që notojnë në sipërfaqe për një kohë përpara se të zhyten më thellë nën ujë, jashtë mundësive të një albatrosi.

Duke qenë pastrues oportunistë që janë, albatrosët mblidhen rreth anijeve të peshkimit dhe hidhen shpejt mbi karremin para se të fundoset. Pasi një albatros kap karremin, zogu kapet në grep dhe mbytet ndërsa linjat fundosen poshtë ujit.

Rrezik paraqesin gjithashtu peshkarecat e peshkimit. Ekuipazhet e peshkimit në bordin e peshkatarëve përpunojnë kapjen e tyre në bord në mënyrë që të mund të kapin më shumë peshq.

Të brendshmet e padëshiruara (kokat dhe të brendshmet) hidhen në det, duke tërhequr albatrosët që nuhasin një drekë falas nga milje larg. Gjatë furisë së të ushqyerit që pason, albatrosët mund të ngatërrohen në rrjetat e peshkimit ose mund të përplasen me kabllot e përdorura për të tërhequr rrjetat e tratave nëpër ujë dhe mbrapa në bord, duke përfunduar duke u kapur në rrjeta dhe duke u tërhequr zvarrë nëpër ujë së bashku me peshk në tërheqje.

Pasojat mjedisore

Përafërsisht 160,000 deri në 320,000 albatrosë vriten nga pajisjet e peshkimit çdo vit. Duke marrë parasysh kërcënimet e shumta me të cilat përballen albatrosët, që përkojnë me faktin se disa lloje albatrose shumohen vetëm një herë në dy vjet, duke hedhur vetëm një vezë të vetme në çdo përpjekje riprodhimi, shkalla e vdekshmërisë është më e lartë se shkalla me të cilën ata prodhojnë pasardhës.

Me sa duket, kjo është e paqëndrueshme dhe po bën që popullata e shumë llojeve të albatrosit të bjerë me shpejtësi, dhe më pas, ne jemi në rrezik të madh të humbasim këta zogj detarë ikonë. Si rezultat i këtij kapjeje të vazhdueshme, midis rreziqeve të tjera, 17 nga 22 speciet e albatrosëve në botë janë aktualisht të kërcënuara me zhdukje – nëntë prej të cilave janë të listuara si të rrezikuara ose të rrezikuara në mënyrë kritike në Listën e Kuqe të Llojeve të Kërcënuara të IUCN.

Zgjidhje të mundshme për të shpëtuar Albatros

Ka disa zgjidhje të lira, por efektive që mund të zbatohen për të adresuar problemin e kapjes së rastësishme të shpendëve të detit që rezultojnë nga praktikat e peshkimit me gjarpërim dhe peshkim me peshkaretë, duke përfshirë:

* Linjat e frikësimit të zogjve – linjat e shiritit ose linjat tori janë pajisje parandaluese të shpendëve që përbëhen nga litarë të pajisur me shirita shumëngjyrësh që zvarriten pas anijes së peshkimit kur vendosen linjat e pajisura me grepat e karremit.

Kjo masë zbutëse e thjeshtë dhe me kosto efektive, e cila mund të zbatohet lehtësisht pa asnjë modifikim në pajisjen e peshkimit, mund të zvogëlojë kapjen e rastësishme të albatroseve dhe shpendëve të tjerë detarë deri në 100%.

Vendosja e linjave kur dhe ku zogjtë e detit janë më pak aktivë — Peshkimi në kohë dhe vende kur dhe ku zogjtë e detit janë më pak aktivë mund të ndihmojë në reduktimin e ndërveprimeve të shpendëve të detit dhe peshkimit dhe në fund të vdekshmërisë së shpendëve të detit që rezulton nga këto ndërveprime. Vendosja e linjave gjatë natës, kur zogjtë nuk janë jashtë për të kërkuar ushqim në mënyrë aktive, mund të zvogëlojë ndjeshëm kapjen e rastësishme të shpendëve të detit. Mbyllja sezonale e terreneve të peshkimit përreth kolonive të shumimit të shpendëve të detit mund të jetë gjithashtu e dobishme në këtë drejtim. Peshimi i linjave ose vendosja e linjave nën ujë –

Vendosja e peshave në linjat e gjata për të ndihmuar grepat e karremave të fundosen shpejt, zvogëlon sasinë e kohës që zogjtë e detit kanë qasje në to, dhe për këtë arsye gjasat që ata të kapen si kapje anësore.

Në mënyrë të ngjashme, vendosja e linjave të peshkimit përmes gropave që sigurojnë që linjat të mos ekspozohen në sipërfaqe mund të parandalojë që zogjtë e detit të hyjnë në grepat e karremit përpara se të fundosen nën ujë. Masa të tjera, të tilla si gjuajtësit e linjës dhe makineritë e hedhjes së karremit, ose vendosja e linjave me gjata nga ana e anijes (ku ka më shumë aktivitet njerëzor në kuvertë) në vend të skajit (ku turbulenca nga helika mund të pengojë fundosjen), mund të ndihmojnë gjithashtu në kufizimin. kapja e rastësishme e shpendëve të detit, veçanërisht nëse përdoret në kombinim me zgjidhje të tjera si p.sh. linjat e peshimit dhe/ose të frikësimit të shpendëve. Mos tërheqja e zogjve të detit në aktivitetet e peshkimit.

– Meqenëse shumë zogj detarë tërhiqen nga anijet e peshkimit nga joshja e të brendshmeve të hedhura, thjesht duke u përmbajtur nga hedhja e karremit dhe të brendshmeve të peshkut në det, zogjtë kanë më pak gjasa që në radhë të parë të tërhiqen nga anija. Në të njëjtën mënyrë, ngjyrosja e kallamarëve të përdorur si karrem për ta bërë atë më pak të dukshëm për zogjtë e detit që fluturojnë lart mund të ndihmojë në parandalimin e tërheqjes së zogjve drejt karremit, duke mos ndikuar në shkallën e kapjes së specieve të peshkut që synohen.

Edukimi i industrisë së peshkimit — Marrja e masave efektive zbutëse për të reduktuar kapjen e rastësishme të shpendëve të detit është një gjë, por është e domosdoshme që industria e peshkimit të futet në bord për të zbatuar këto masa. Për të arritur këtë, është thelbësore të zhvillohen fushata edukative që synojnë lojtarët me role në industrinë e peshkimit, duke inkurajuar kompanitë e peshkimit dhe ekuipazhin që të zbatojnë masat e duhura lehtësuese për të kufizuar kapjen e rastësishme të albatrosëve dhe shpendëve të tjerë detarë.

Në fund të fundit, zvogëlimi i kapjes rastësore të shpendëve të detit jo vetëm që do të përmirësojë ruajtjen e zogjve të detit, por do të përfitojë gjithashtu industrinë e peshkimit, pasi më pak zogj që mbyten në grepa të karremit do të thotë potencialisht më shumë grepa me karreme të disponueshme nën ujë për të kapur objektivin e synuar – peshqit.

Aktivitetet dhe iniciativat e WSF

Projekti Miku i Detit i Fondacionit Botëror të Qëndrueshmërisë ofron mbështetje financiare për Galapagos Conservation Trust (GCT) të vetmen bamirësi të regjistruar në Mbretërinë e Bashkuar që fokusohet vetëm në ruajtjen e ishujve Galapagos. Ky grup ishujsh është një nga zonat më unike dhe ekologjikisht të rëndësishme, por më të cenueshme në botë.

Duke mbledhur fonde dhe ndërgjegjësim, ne po ndihmojmë GCT të mbështesë dhe të ofrojë projekte në Galapagos dhe t’u përgjigjet kërcënimeve kryesore me të cilat përballen Ishujt. GCT fokusohet në rivendosjen e habitateve natyrore, mbrojtjen e specieve të kërcënuara dhe nxitjen e zgjidhjeve të qëndrueshme, duke ndihmuar për të kontribuar në menaxhimin e përgjithshëm të këtij ekosistemi unik.

Qëllimi i bashkëpunimit tonë është si më poshtë:

* Klasifikoni rreth 2000 artikuj plastike në Ishujt Galapagos të mbledhura nga sondazhet në plazh ose me dron për të përmirësuar të kuptuarit tonë për burimet kryesore të ndotjes dhe rreziqet kryesore për albatrosin dhe speciet e tjera oqeanike.
*  Mbuloni kohën e një karriere të hershme ose studenti studiues për të mbështetur këtë studim.

Si mund të ndihmoni në shpëtimin e Albatros

Friend of the Sea inkurajon kompanitë e prodhimeve të detit, të cilat përfitojnë financiarisht nga peshkimi që rrezikon zhdukjen e albatrosëve dhe shpendëve të tjerë të detit, për të zbatuar metoda efektive të reduktimit të kapjes rastësore të albatrosit.

Longling dhe peshkarekë janë kryesisht duke kapur ton, peshk shpatë, merluc, merluc, karkaleca deti dhe harengë. Kontrolloni me ofruesin tuaj të ushqimeve të detit dhe në restorante nëse ato specie janë kapur nga flotat e certifikuara nga Friend of the Sea.

Ju mund të mbështesni fushatën Save the Albatross duke nënshkruar peticionin Change.org, i cili do të ndihmojë Friend of the Sea të bindë kompanitë e ushqimit të detit dhe peshkimit që të bëjnë një ndryshim në dobi të industrisë së peshkimit dhe konservimit.

Nëse punojmë të gjithë së bashku, mund ta shpëtojmë albatrosin e mrekullueshëm nga zhdukja.

Ballina
RadioDrini
Video
Këmbimi
Moti
error: Ku po shkon !!

Adblock Detected

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-4893917327478903" crossorigin="anonymous"></script>