Si robotët industrialë kinezë po i heqin njerëzit nga puna

Përdorimi i robotëve industrialë në vendin e punës çon në ulje të numrit të vendeve të punës, ulje të punësimit dhe pagave, thonë studiuesit e ekonomisë. Automatizimi i vendit të punës gjithashtu rrit borxhin e familjes dhe zvogëlon numrin e fëmijëve të lindur në familjet e prekura, ndërsa rrit kohën dhe paratë që familjet investojnë në fëmijët ekzistues.

Kina ka numrin më të madh të robotëve industrialë në botë (~ 943,200 njësi), por mbetet prapa vendeve më të zhvilluara për frymë sipas ekspertëve. Koreja e Jugut, Singapori, Japonia, Gjermania dhe Suedia kanë më shumë robotë për 10,000 punëtorë, të ndjekur nga Hong Kongu, SHBA, Tajvani dhe Kina, sipas Federatës Ndërkombëtare të Robotikës. Studiuesit vërejnë se investimi në robotë mund të ndihmojë Kinën të rrisë produktivitetin e punës mes rritjes së kostove të punës, rritjes së konkurrencës ndërkombëtare dhe plakjes së popullsisë. Megjithatë, automatizimi po ndikon në perspektivat ekonomike të qindra miliona punëtorëve kinezë në prodhim dhe në sektorë të tjerë.

Duke cituar një dokument të vitit 2016, ata pretendojnë se deri në 77 % të vendeve të punës në Kinë janë të automatizuara. Ata citojnë kompaninë prodhuese Foxconn si shembull, duke vënë në dukje se midis 2012 dhe 2016, prodhuesi i iPhone zëvendësoi më shumë se 400,000 vende pune në Kinë me robotë si pjesë e përpjekjeve për të arritur 30 % automatizimin e fabrikës deri në vitin 2020.

Pas analizimit të rezultateve të Studimeve të Panelit Familjar në Kinë për periudhën nga 2010 deri në 2016, autorët thonë se gjetën “një efekt të rëndësishëm negativ të ndikimit të robotëve në punësim dhe paga”. Ata zbuluan gjithashtu se ekspozimi ndaj robotëve zvogëlon të ardhurat për orë (-9%), por nuk ndikon në të ardhurat vjetore, pasi ata që preken kryesisht punëtorët me aftësi të ulëta, meshkuj, primar dhe më të vjetër kanë tendencë të punojnë më shumë orë (+14%) për të kompensuar një ulje page.

Ose hyjnë në borxhe. Ndërsa robotët shtohen, kjo inkurajon punëtorët e moshuar të dalin në pension më herët, ndërsa punëtorët e rinj kanë më shumë gjasa të marrin trajnime teknike ose të lidhura me punën për të ruajtur vlerën e tyre në tregun e punës. Duke parë efektet e ekspozimit të robotëve në familje, studiuesit thonë se nuk panë asnjë provë të një efekti në sjelljen e bashkëshortit. Megjithatë, ata zbuluan se “ekspozimi ndaj robotëve rezultoi në një ulje të lehtë të numrit të fëmijëve (-1.2 %)”.

Për më tepër, ndikimi i robotëve ka rritur kohën që familjet shpenzojnë për edukimin e fëmijëve të tyre (+10%) dhe investimin në aktivitete jashtëshkollore për fëmijët (+24%). Nëse automatizimi nuk krijon vende pune, theksojnë autorët, mund të çojë në pabarazi. Vendet në zhvillim, sipas tyre, duhet të jenë veçanërisht të kujdesshme për të siguruar që rritja e produktivitetit të punës nëpërmjet automatizimit të mos kthehet në padrejtësi ekonomike dhe trazira sociale.

 

Lajmet Si robotët industrialë kinezë po i heqin njerëzit nga puna >> BotaPress.

Ballina
RadioRahoveci
Video
Këmbimi
Moti
error: Ku po shkon !!