Këto 5 shenja tregojnë se frika dominon jetën tuaj

Ka disa përfitime nga kjo ndjenjë, por kur nuk jemi në gjendje ta përballojmë atë, ajo fillon të dominojë dhe të ndikojë në jetën. Disa zakone ju tregojnë nëse frika ka marrë shumë kontroll në jetën tuaj.

Ndjenja e frikës ndonjëherë mund të jetë e dobishme sepse na mbron nga rreziku, na bën të kujdesshëm dhe na bën të mendojmë dy herë përpara se të bëjmë diçka. Dhe kjo është mirë. Megjithatë, kur frika bëhet mbizotëruese, ne humbasim veten. Ndodh që ndalojmë së ecuri përpara, nuk zhvillohemi dhe jeta jonë nuk është e bukur. Frika mund të pushtojë një person dhe shpesh ndodh në mënyrë të padukshme.

Ju jeni një perfeksionist

Dashuria për rregullin dhe përfundimi i gjërave deri në fund janë cilësi shumë të mira, pasi ju lejojnë të kontrolloni jetën tuaj të përditshme. Nga ana tjetër, perfeksionizmi i tepruar, i cili ndikon në pritshmëritë e tepërta të vetes, nevojën për të qenë i përsosur, mund të jetë pasojë e frikës. Perfeksionizmi i tepruar, madje edhe morbid, mund të ndodhë kur shoqërohemi nga frika për të bërë gabime, për të dështuar ose për t’u gjykuar negativisht nga njerëzit e tjerë. Shfaqet shpesh tek njerëzit që janë kritikuar tepër në fëmijëri.

Ju nuk largoheni nga zona juaj e rehatisë

Ka kuptim t’i rezistosh të bësh gjëra të rrezikshme sepse kufizon mundësinë për të dëmtuar veten ose për të bërë zgjedhjen e gabuar. Nëse mosgatishmëria për të ndryshuar është shumë e fortë, mund të kufizojë mundësinë e zhvillimit. Një qëndrim i tillë mund të jetë një nga simptomat e frikës së largimit nga zona e rehatisë, e cila, megjithatë, nuk mund të shmanget në jetë.

Ju keni një nevojë të fortë për kontroll

Nevoja për të marrë kontrollin e çdo aspekti të jetës mund të rrjedhë nga frika e dështimit, gjykimit negativ ose refuzimit. Përpjekja për të kontrolluar çdo gjë kullon energjinë dhe mund të çojë në zhgënjim, pasiguri dhe ankth. Është një mënyrë e thjeshtë për të humbur ndjenjën e sigurisë.

Nuk thua atë që do të thuash vërtet

Ju shmangni të flisni drejtpërdrejt për atë që mendoni, i fshehni ndjenjat tuaja. Mundohuni të mos thoni asgjë të sikletshme ndërsa silleni si diplomat. Kjo mund të jetë rezultat i vetëvlerësimit të ulët dhe frikës për t’u gjykuar nga të tjerët.

Ju i shtyni detyrat për më vonë

Shtyrja e detyrave për më vonë mund të jetë rezultat, ndër të tjera, nga frika se diçka do të dalë shumë e vështirë, shumë thithëse ose shumë e përgjegjshme. Zvarritja është e papërshtatshme sepse nuk sjell zgjidhje dhe shpesh vetëm përforcon frikën ekzistuese.

Nëse sjelljet e mësipërme bëhen të bezdisshme, është e nevojshme të merren parasysh shkaqet e tyre. Frika që na ndjek mund të jetë një prej tyre. Për fat të mirë, askush nuk është i dënuar me të, sepse mund ta përballoni vetë, megjithëse nuk është një detyrë e lehtë. Kur është e vështirë ta përballoni këtë detyrë vetë, ia vlen të konsultoheni me një psikolog i cili do t’ju mbështesë me njohuri eksperte./Rahoveci INFO

Ballina
RadioRahoveci
Video
Këmbimi
Moti
error: Ku po shkon !!