A po i “mbaron” nafta planetit?

Pyetja se kur do të mbarojnë rezervat, domethënë kur do të shterohet pika e fundit e naftës nga toka, mbetet ende e rëndësishme. Për shumë dekada, nafta ka qenë burimi natyror më i rëndësishëm i energjisë, pasi përdoret ndër të tjera  për prodhimin e karburantit për motorët me djegie të brendshme, për të mbuluar nevojat për ngrohje, por edhe për prodhimin e energji elektrike për përdorim industrial.

Megjithatë, ajo u bë pjesë integrale e jetës së njerëzve afër mesit të shekullit të 19-të, kur u zbulua procesi inovativ i gjetjes së fushave të naftës përmes shpimit, dhe kur më vonë u përdor si lëndë djegëse në procesin e prodhimit dhe në industrializimin e shoqërive nëpërmjet motorëve me djegie të brendshme.

Nafta, pavarësisht efekteve në mjedis (intensifikimi i efektit serë) dhe ciklit jetësor të karburantit (pompimi, transporti dhe konsumi) vazhdon të jetë në kërkesë të madhe.

Dhe duke pasur parasysh mbështetjen e saj të madhe në të, debati se kur do të mbarojnë rezervat e tij vazhdon të përjetësohet. Megjithatë, kjo është një pyetje, së cilës është e pamundur t’i japësh një përgjigje të caktuar, pasi marrëdhënia ofertë/kërkesë po ndryshon vazhdimisht.

Për shembull, shpërthimi i papritur i krizës globale shëndetësore Covid-19 dhe masat kufizuese të zbatuara për të kufizuar përhapjen e sëmundjes ndikuan shumë në sektorin e përpunimit të naftës, raporton abcnews.al.

Për shembull, njerëzit u mbyllën në shtëpitë e tyre dhe për këtë arsye kërkesa për karburant u ul. Për më tepër, kërkesa mund të ndikohet nga faktorë të tjerë si politika energjetike për të luftuar ndryshimet klimatike, një nga shtyllat kryesore të së cilës është lëvizshmëria elektrike.

Pra, me rritjen e kërkesës për makina elektrike, kërkesa për naftë do të ulet.

Në të njëjtën kohë, mund të ketë depozita të panjohura nën sipërfaqen e Tokës, zbulimi i të cilave do të prishte çdo parashikim në dukje “të sigurt” sot në lidhje me furnizimin e “arit të zi”.

Të mos harrojmë se disa vite më parë, Repsol zbuloi një fushë nafte 1.2 miliardë fuçi në veri të Alaskës, e cila sipas kompanisë spanjolle, është zbulimi më i madh i fushës nafte në tokë në 30 vitet e fundit në SHBA.

Në të njëjtën kohë, metodat e reja, më të avancuara të shpimit ofrojnë “qasje” në depozitat që më parë ishin të pashfrytëzueshme.

Pra, askush nuk mund të thotë saktësisht se kur do të mbarojë nafta. Megjithatë, shumica e studimeve më të fundit që janë bazuar në rezervat e naftës kundrejt normave të prodhimit bien dakord se “ari i zi ” është i mjaftueshëm për të paktën 40 vite të tjera.

Lajmet A po i “mbaron” nafta planetit? >> BotaPress.

Ballina
RadioRahoveci
Video
Këmbimi
Moti
error: Ku po shkon !!