A mund të punoni në Gjermani me vizë studentore?

Një vizë studentore gjermane i lejon mbajtësit të qëndrojë në vend gjatë studimeve dhe të punësohen me kohë të pjesshme, por ka kufizime. TheLocal hedh një vështrim se çfarë është puna dhe çfarë nuk lejohet në një vizë studentore, transmeton albinfo.ch.

Gjermania ka fituar vazhdimisht popullaritet si destinacion studimi vitet e fundit. Vitin e kaluar, Gjermania ishte mikpritëse e më shumë se 450,000 studentëve ndërkombëtarë. Kjo është dhjetë për qind më shumë se një vit më parë dhe 50 për qind në dhjetë vjet, sipas të dhënave të mbledhura nga Wissenschaft Weltoffen.

Arsyet kryesore që studentët përmendin për zgjedhjen e Gjermanisë janë arsimi falas ose i përballueshëm, kostoja e përballueshme e jetesës dhe një sistem i shkëlqyer i arsimit të lartë.

Gjermania ofron gjithashtu një sërë mundësish bursash, duke përfshirë Programin e Bursave DAAD, Bursat e Fondacionit Heinrich Böll ose Bursën Kombëtare DeutschlandStipendium.

Ndër vendet kryesore të origjinës për studentët ndërkombëtarë në Gjermani janë Kina, India, Siria dhe Austria.

Aplikantët për vizë studentore kanë një shkallë relativisht të lartë suksesi, me kusht që aplikantët të kenë të gjitha dokumentet e nevojshme dhe ka shumë dokumente të kërkuara.

Aplikimi për vizë studentore në Gjermani kërkon:

Një formular aplikimi të plotësuar

Pasaportë e vlefshme

Foto biometrike

Një letër pranimi nga një universitet gjerman

Dëshmi e burimeve financiare (ose një llogari e bllokuar me rreth 11,000 €, ose një garanci nga një mbështetës financiar i quajtur “Angaben zur Verpflichtungserklärung”)

Letër motivimi

CV

Dëshmia e sigurimit shëndetësor

Dëshmi e aftësive gjuhësore

Certifikata për diploma të kaluara

Tarifa e aplikimit (75 €)

Pas mbërritjes në Gjermani, studentët ndërkombëtarë zakonisht kanë 90 ditë për të mbledhur të gjitha dokumentet e mësipërme dhe për të caktuar një takim me zyrën e vizave “Bürgeramt” për të aplikuar për vizën e tyre studentore.

Shumë universitete ofrojnë shërbime për viza për studentët e tyre, dhe disa madje do të ndihmojnë në caktimin e takimeve në Bürgeramt në emër të studentëve.

Punësimi me vizë studentore gjermane

Një vizë studentore lejon që dikush të qëndrojë në Gjermani për kohëzgjatjen e pritshme të studimeve dhe gjithashtu të punojë, por me disa kufizime.

Kufizimi kryesor i vizave studentore, sa i përket punësimit, ka të bëjë me atë se sa i lejohet dikujt të punojë. Ideja pas këtyre kufijve është të inkurajohen studentët të përqendrohen në studimet e tyre, në vend të punës, duke i lejuar ata të fitojnë të ardhura modeste për të mbështetur veten. Mund të synohet gjithashtu të parandalohen punëtorët e huaj që të përdorin viza studentore për të qëndruar në vend.

Është interesante se shtetasit e BE-së janë të kufizuar në 20 orë punë në javë gjatë semestrit, ndërsa studentët që vijnë nga jashtë BE-së janë të kufizuar në 120 ditë të plota ose 240 gjysmë orari në vit. (Me një ditë të plotë që është tetë orë dhe një ditë e gjysmë është katër, kjo është mesatarisht 20 orë në javë). Për më tepër, njeriu nuk mund të kalojë 20 orë pune gjatë periudhave të studimit, por mund të punojë më shumë gjatë periudhave të pushimit të studimit.

Studentët duhet të jenë të vetëdijshëm që të mos i tejkalojnë këta kufij, pasi ndëshkimet për të punuar përtej kapacitetit ligjor të studentëve mund të përfshijnë gjoba apo edhe humbjen e vizës suaj studentore.

Ndërsa mbajtja e këtyre kufijve mund të tingëllojë paksa e ndërlikuar, shumica e punëve që janë lehtësisht të disponueshme për studentët janë krijuar për të mos tejkaluar kufijtë ligjorë. Për shembull, disa kompani gjermane ofrojnë pozicione “student që punon”, të cilat në thelb janë pozicione të nivelit fillestar me kohë të pjesshme që nuk do të shkojnë mbi kufijtë e paracaktuar.

Lajmet A mund të punoni në Gjermani me vizë studentore? >> Rahoveci INFO.

Ballina
RadioRahoveci
Video
Këmbimi
Moti
error: Ku po shkon !!

Adblock Detected

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-4893917327478903" crossorigin="anonymous"></script>