6 fraza toksike që përdorin narcisistët

Kur mendoni për një narcisist, ndoshta gjëja e parë që ju vjen në mendje është sjellja e tyre arrogante. Ka raste kur personaliteti narcisist i një personi nuk është aq i dukshëm dhe ka nevojë për më shumë vëmendje.

Pavarësisht nëse keni të bëni me një narcisist të hapur apo të fshehtë, ka 6 fraza shumë specifike që ata përdorin (gjithmonë) dhe tregojnë se, përveç karakteristikave të tjera të tyre, ata janë mjeshtër të manipulimit.

  1. “Nuk dua t’ia bëj vetes këtë, por…”

Vetëm me këtë fjali, personat narcisist tregojnë se ata tashmë e kanë projektuar egon e tyre dhe e kanë lënë atë të dominojë në bisedë. Ky është në thelb një pretendim i rremë që lejon një person të tillë të tërheqë gjithë vëmendjen te vetja.

Si ta trajtoni atë

Nëse jeni marrës i një fraze të tillë, është mirë të jeni përgatitur për “historinë” që do të pasojë. Nëse historia është interesante, thjesht dëgjoni. Ju mund të mendoni se është një podcast!

  1. “Më vjen keq që ndihesh kështu”

Narcistët e kanë të vështirë të kërkojnë falje, kështu që kjo frazë është përpjekja e tyre klasike për të kërkuar falje. Por në thelb, kjo është një mënyrë për ta shmangur atë.

Si ta trajtoni atë

Me shumë mundësi ata do ta bëjnë përsëri kështu që është më mirë të shkëputeni në mënyrë diskrete nga sjellja e tyre sepse do ta shihni këtë gjë të përsëritet shumë herë.

  1. “Pse po ma bën këtë?”

Narcistët kanë një aftësi magjike: të shndërrohen në viktima në momentin që akuzohen si abuzues. Çfarëdo që të ndodhë, ata do të marrin lehtësisht rolin që i viktimizon dhe i vendos në një pozicion “të cenueshëm”.

Si ta trajtoni atë

Vazhdimisht do të pyesni veten nëse keni bërë diçka për të cilën keni faj, ndaj është mirë të keni një ndërgjegjësim të mirë të situatës, fakteve dhe veçanërisht vetes.

  1. “Jam shumë i zënë. Nuk kam kohë për këtë”

Mungesa e ndjeshmërisë është një karakteristikë kryesore e narcisistit. Ai kurrë nuk do t’i kuptojë nevojat tuaja dhe ka shumë të ngjarë t’i injorojë ato, duke i dhënë përparësi vetëm të tijat.

Si ta trajtoni atë

Me shumë mundësi, ata nuk do të gjejnë kohë për ju nëse nuk kanë nevojë për ju. Pra, është mirë të vendosni kufijtë tuaj kur ata trokasin në derën tuaj.

  1. “Shpresoj ta dini se me kë keni të bëni”

Është një formë kërcënimi dhe një taktikë për t’ju manipuluar dhe dominuar. Ata duan që përmes saj t’ju shkaktojnë frikë, duke krijuar një iluzion kontrolli dhe pushteti mbi ju.

Si ta trajtoni atë

Çelësi këtu është prerjet. Filloni të regjistroni postë dhe mesazhe në të cilat keni marrë një kërcënim të tillë. Do t’ju duhen në të ardhmen.

  1. “Nuk është e drejtë”

Narcisistët vendosin rregulla për veten e tyre dhe për të gjithë të tjerët. Edhe kur të bëni gjithçka drejt, do ta dëgjoni këtë frazë nga goja e tyre sepse duan t’ju bëjnë t’i bindeni urdhrave të tyre.

Si ta trajtoni atë

Mos u mundoni ta bëni jetën më “të drejtë” vetëm për t’i kënaqur dhe mbi të gjitha mos bëni sakrifica personale për të dëgjuar “bravo” pasi qëllimi i tyre është i ndryshëm dhe para së gjithash manipulues.

Ballina
RadioRahoveci
Video
Këmbimi
Moti
error: Ku po shkon !!